Technika

Városi szélturbinák

Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb beépített szélturbina rendszerét hozta létre a Venger Wind és az SWG Energy az Oklahoma Medical Research Foundation (OMRF) új épületének tetején.

Az OMRF fenntarthatósági stratégiája keretében az új kutatóközpontot nulla-kibocsátású épületnek tervezték, a tetőn a Venger Wind sajátfejlesztésű V2-es modelljéből 18-at helyeztek el egy sorban, amelyek 18,5 méter magas, többirányú turbinák, névleges teljesítményük 4,5 kilowatt, 8,9 mérföldes szélsebesség felett termelnek energiát. Acélból és a repülőgépekben is használt magas minőségű alumíniumból készülnek, alacsonyabb zajszinttel jár a működésük, mint egy átlagos turbináé, valamint különleges kialakításuknak köszönhetően nem veszélyeztetik a madarakat és denevéreket.

Ken Morgan, a Venger Wind elnöke átütő sikernek nevezte a projektet, mind a cég, mind a szélenergia ipar tekintetében. Kiemelte, hogy a felhasználás helyén, a városi környezetben elhelyezett szélturbinák új lehetőségeket teremtenek, nem csak a településektől messze található, több megawattos rendszerekben érdemes gondolkodni.

YouTube előnézeti kép