Technika

Intelligens otthon egy gombnyomásra

Rendszeresen azon tanakodsz miután már beértél a munkahelyedre, hogy kihúztad-e a vasalót? Éjszaka kimennél a konyhába egy pohár tejért, de folyton beütöd magad a sötétben? Szombat reggel felébredve azt kívánod, bárcsak bekapcsolna magától a kerti locsolórendszer? A Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértőjének KNX technológiájával mindez egyszerűen megvalósítható, ráadásul akár 35%-os energiahatékonyságot is elérhetsz!

Egy intelligens épületautomatizálási rendszer és a KNX technológia lehetővé teszi számodra, hogy az árnyékolástechnika, a hőszabályozás, a világítás és a csatlakoztatott elektromos eszközök – mint a háztartási gépek vagy központi riasztórendszerek – működését különböző használati forgatókönyvekben kapcsold össze. Ezeknek a rendszereknek az összekötése komplex szerelési munkát igényel: egyrészt érzékelőkre van szükség, amelyek összegyűjtik és elküldik a központnak az információkat (például a hőmérsékletet, a fényerősséget, a mozgást vagy a szélerősséget), másrészt a szükséges változásokat (a fűtés szabályozását, a lámpák bekapcsolását stb.) végrehajtó működtető egységek is szükségesek.

A KNX adatbuszos technológiája révén minden eszköz egyenként programozható, ezért az okosépületekhez készült megoldások működése pontosan a Te igényeidre szabható. Élvezd, amint megszólal kedvenc zenéd a napindító kávéfőzés közben, vagy hogy akár a mobilod segítségével, az irodádból is leengedheted a redőnyöket a lakásban! A sokoldalú és egyedileg kombinálható vezérlési lehetőségek révén a KNX rendszer nemcsak a lakás kényelmét fokozza, hanem nagyobb biztonságot és költséghatékonyságot is garantál. Lássuk, hogyan!

A Schneider Electric ARGUS mozgásérzékelő családja képes pontosan észlelni, hogy mely szobákban tartózkodsz, így csak ezekben a helyiségekben kapcsol be a világítás, vagy az általad előre megadott napszakokban. A teljes észlelési tér átmérője minden verzió esetében 14 méter (2,5 méter magasságban).

A süllyesztett szerelésű ARGUS 180/2,20 m fontos jellemzője, hogy 2,20 m magasságban szerelhető fel, és bárhol használható, ahol a világítás igény szerinti vezérlése szükséges, például a folyosókon vagy a lépcsőházban is. A 180 fokos észlelési tartomány vízszintesen és függőlegesen lefelé is érzékeli a jeleket, melynek előnye, hogy a világítás automatikusan bekapcsol, ha valaki belép a helyiségbe. Az ARGUS 180/2,20 m modellek „mászás elleni védelmének”, valamint az oldalirányban 8-8 méteres, előrefelé pedig 12 méteres észlelési terének köszönhetően senki nem marad észrevétlen, így távol tarthatod otthonodtól a besurranó „hívatlan vendégeket” is. Az eszköz használata során a biztonság mellett az energiatakarékosság is fontos szempont, ezért a világítás mozgásérzékelős vezérlése automatikusan ki is kapcsolja a lámpákat.