Technika

Holdenergia

A ß.torics napenergia rendszer különleges konstrukció: sajátos, gömb formájú kialakítása lehetővé teszi a fény összegyűjtését és egyetlen pontra koncentrálását, ezért nem csupán közvetlenül a Napból származó, hanem a Holdról visszaverődő, szórt sugarak energiáját is képes elektromos árammá alakítani.

Az üveggömbre emlékeztető ß.torics a napenergiára szakosodott Rawlemon munkatársa, André Broessel német építész ötlete nyomán jött létre, aki egy beépíthető, ablakként is funkcionáló napelem kifejlesztésére törekedett. A cég állítása szerint a technológia 35%-kal hatékonyabb, mint a hagyományos, kéttengelyes eszközök, mivel alakja és az, hogy képes teljesen megfordulni a tengelye körül, alkalmassá teszik a szórt sugarak felhasználására, és így „holdenergia” előállítására.

A ß.torics áttörést hozhat a napenergia terén, amellyel szemben a legfontosabb kritika az, hogy az éjszakák, illetve a borús időjárású nappalok idején a napelemekkel nem lehet energiát termelni, csak akkumulátorok segítségével oldható meg az áramellátás.

Forrás: http://www.inhabitat.com