Technika

Robotgepárd

A biomimetika a biológiát és a mérnöki tudományt egyesíti, lényege, hogy a természet technikai megoldásait használja fel mesterséges szerkezetek, például robotok létrehozásához.

A DARPA a gepárdok testének felépítését és mozgásukat modellezve alkotta meg a hidraulikus pumpával működő robotgepárdot, amely néhány hónapja még „csak” 8 métert tudott megtenni másodpercenként, az újabb fejlesztéseknek köszönhetően azonban végsebessége most már eléri a 12 méter per másodpercet, ami 0,52-vel haladja meg a világ leggyorsabb futója, Usain Bolt rekordját. Mivel az értéket futópadon mérték, a szél és egyéb tényezők nem lassították a Gepárdot, mint normál körülmények között.

A robotgepárdot olyan feladatok ellátására szánják, amelyekhez a gyorsaság elengedhetetlen – a katasztrófaelhárításban, mentési munkálatok során, katonai missziók kivitelezésében is hatékony lehet, ráadául új távlatokat nyithat számos területen, ahol jelenleg kerekekkel felszerelt, ezért korlátozottan használható robotokat alkalmaznak. A DARPA 2013-ban kezdi meg a Gepárd terepen való tesztelését.

YouTube előnézeti kép