Technika

Az EU parlamentje rábólintott a 20 százalékos vágásra

A képviselők nagy többségének igenlő szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament az energiahatékonysági irányelvet a 20 százalékos energiatakarékosság eléréséhez 2020-ig az EU-ban.

A tagországoknak mindazonáltal nem kötelező erejű vállalást kell tenniük energiamegtakarításuk mértékére. A 20 százalékos cél elérése egyelőre kétséges, mert az eddigi becslések szerint 15-17 százalékos megtakarítás érhető el, mivel jelenleg 9 százalékos hatékonyságnövelésnél jár az EU – értesült a portfolio.hu üzleti hírportál.

Az EU bizottsága szerint a 20 százalékos csökkentéssel járó lépések, az új takarékos technológiák két millió munkahelye létrehozását vonhatják magukkal. A szabályozás fő célja elsősorban az energiaimport csökkentése, hiszen egészében az uniós GDP 3,9 százalékának megfelelő összeget költenek importált földgáz, olaj, szén, vagy nukleáris fűtőanyag vásárlására.

A tehergépjárművek és a személyautók széndioxid-kibocsátásának további csökkentésével 1,5 százalékponttal növelni lehet a takarékossági arányt.

Irányelv, hogy a tagországok 2050-ig tartó energiahatékony épületfelújítási tervet tegyenek le az asztalra. Ennek része kell, hogy legyen az olyan teljeskörű épületfelújítás is, amely átlagosan 80 százalékkal csökkentené az adott épület energiafelhasználását.