Technika

Új korszak az óceánkutatásban

Az Óceán Megfigyelő Kezdeményezés (Ocean Observatories Initiative, OOI) egy nemrég indult program, amelynek célja, hogy segítse a kutatókat, a döntéshozókat és a közvéleményt az óceánok működésének megismerésében.

A program keretében 100 érzékelőt helyeznek el az óceánfenéken, amelyek méréseket végeznek és adatokat küldenek a felszínre, így egy hatalmas adatkészlet áll majd az oceánográfus, tudósok, oktatók, és a lakosság rendelkezésére. Az eszközök 25-30 éven keresztül szolgáltatnak majd információt az éghajlatváltozásról, az óceáni körforgásról, az ökoszisztémáról, a tengerfenéki és a lemeztektonikai folyamatokról.

Az OOI lehetővé teszi az óceánok jobb megértését, kezelését, és az előrejelzést. Az óceánok vizsgálata számos nehézségbe ütközik, a műholdak korlátozottan használhatók, az expedíciók drágák és nehézkesek, az OOI hálózatnak köszönhetően viszont a kutatók azonnal megszerezhetik a szükséges adatokat, a mintavevő robotokkal nagyobb mélységekben és hosszabb időn át végezhetnek megfigyeléseket.

Forrás: http://www.inhabitat.com