Technika

Környezeti intelligenciából vizsgáznak a párizsiak

Ha egy világváros lakosságát megkérdeznék, milyen fejlesztést szeretnének látni, ami mindennapi városi létüket teszi élhetőbbé, akkor nagy valószínűséggel a tisztább környezetet biztosító megoldások kerülnének a lista élére.

Franciaországban épp folyik egy ilyen lakossági teszt. Párizs ugyan nem tartozik a kimondottan rossz levegőjű, zöldben szegény metropolisok közé, mégis úgy tűnik, hogy lakosai több zöldre és a levegőt kímélő helyváltoztatásra voksolnak.

Az intelligens városi berendezés címmel fut egy projekt, amelynek keretében összesen 17 elképzelést tártak most a nagyérdemű elé, hogy szavazzanak róla.

Eredetileg mintegy 40 pályamű érkezett a párizsi polgármester hivatalához, ebből 20 már tesztelési fázisba került, a város különböző kerületeibe helyezték el őket.

Nem kevesebbről van szó, minthogy miként nézzen ki Párizs. Százával jönnek az észrevételek. A Le Figaro című lap beszámolója szerint úgy néz ki, hogy elsősorban egy információs pihenőállomás lehet majd a párizsiak megvalósításra váró kedvence.

Szerencsésen és esztétikusan ötvözi azt, amire sokan vágynak, azaz a természet valamilyen látványát és a modern információközlést.

A pihenőhely tetejére kis kert került, a tető állványzata fából van, miként részben az oda telepített néhány ülőalkalmatosság, és egy nagy méretű digitális display-n is tudakolódhatnak a pihenőpontra érkezők többek között arról, hol vannak a minimális pénzért órákra önkiszolgálással kölcsönözhető kerékpárok gyűjtőállomásai.