Technika

Házi energiarendszer a Toshibától

A japán Toshiba bemutatta új, fejlett otthoni energiagazdálkodási rendszerét, az „EneGoon”-t, mely képes 12 órán keresztül folyamatosan, egyidejűleg működtetni a háztartási eszközöket.

Az EneGoon kapacitása az átlagos háztartási rendszerekéhez képest szokatlanul nagy, 6.6 kilowattóra  a Toshiba „sCiB” akkumulátorának köszönhetően, mely viszonylag alacsony költségek fejében lehetővé teszi a nappali órákban elraktározott energia éjszakai felhasználását. A teljesen feltöltött akkumulátor körülbelül 12 órán át képes árammal ellátni egy 160 wattos hűtőszekrényt, egy 150 wattos televíziót, egy 100 wattos lámpát és egy legfeljebb 30 wattos további berendezést. A töltés ideje normál módban 5 óra, gyorstöltés esetén 2 óra.

A rendszer 2012 novemberében kerül kereskedelmi forgalomba, a Toshiba évente 12.000 darabot kíván értékesíteni. Az sCiB akkumulátor kapcsán a cég meggyőződése, hogy az az elektromos járművektől kezdve bármely folyamatos energiaellátást igénylő eszközig hatékonyan és biztonságosan alkalmazható. Mivel élettartama hosszú, több mint 6000 töltési-kisülési ciklus, környezeti lábnyoma alacsony.

Forrás: http://www.ecoseed.org