Technika

Már Kaliforniában is törvény engedélyezi a vezető nélküli autók közlekedését

Már Kalifornia is tárt karokkal fogadja a vezető nélküli autókat: ez a harmadik állam Amerikában, amelyikben törvényben engedélyezték a használatukat.

Jerry Brown kormányzó kedden írta alá az erről szóló törvényt a Mountain View-i Google központban, amelynek mérnökei évek óta dolgoznak a vezető nélküli autók kifejlesztésén, és amelynek alkalmazottai rutinszerűen járnak munkába és haza az önműködő gépkocsikkal – írta a Yahoo! hírportál.

A vezető nélküli autók eddig is legálisan vettek részt a közúti forgalomban, a járműveket fejlesztő Google és más cégek azonban azért lobbiztak a törvény mellett, hogy törvényben is garantálják a használatukat, és minimalizálják annak kockázatát, hogy a jövőben kitiltsák ezeket az autókat az utakról.

Kalifornia Nevada és Florida nyomába lépett a törvényi szabályozással, ugyanakkor kevesebb feltételhez kötötte a vezető nélküli kocsik közlekedését. Nevadában például minden ilyen járműnek meghatározott tesztórát kell teljesítenie, mielőtt valóban kiengednék a forgalomba. Az út azonban nyitva áll a szigorúbb szabályozás későbbi enyhítése előtt.

A Google meg van győződve arról, hogy okosautói sokkal biztonságosabbak, mint a hagyományos, ember vezette járművek, hiszen a sofőr nélküli kocsiknál szó sem lehet figyelmetlenségről vagy hosszú reakcióidőről. Ennek igazolására a keresőóriás nyáron nyilvánosságra is hozta, hogy okosautói már közel félmillió kilométert tettek meg egyetlen baleset nélkül.

Forrás: http://mti.hu