Technika

Önállóan gondolkodó, repülő méhrobotok

Az Egyesült Királyságban ambiciózus kutatási projekt indult a méhek agyának pontos számítógépes modellezésére – a cél az állatok gondolkodásának feltérképezése és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tudásunk bővítése.

A Sheffield-i és a Sussex-i egyetemek tudósai a méhek látását és szaglását irányító agyi rendszert fogják modellezni, majd az információk felhasználásával létrehozni az első olyan repülő robotot, amely képes úgy érzékelni és viselkedni, mint egy valódi méh.

A múltban a hasonló robotok előre kijelölt utasítások követésére voltak programozva, a brit kutatók azonban azt szeretnék elérni, hogy a robotagy képes legyen olyan összetett feladatok végrehajtására, mint például az egyes szagok vagy gázok forrásának megtalálása. Ha sikerrel járnak, a technológia a kutatás-mentés vagy a növények mechanikus beporzása terén is jó szolgálatot tehet.

Dr. James Marshall, a Green Brain projekt vezetője szerint a mesterséges agy kifejlesztése jelenti az egyik legnagyobb kihívást a mesterséges intelligencia létrehozása kapcsán. „Eddig a kutatók általában patkányok, majmok és emberek agyát tanulmányozták, de az olyan egyszerűbb élőlények is, mint a rovarok, meglepően fejlett kognitív képességekkel rendelkeznek. Mivel a méhek agya kisebb és könnyebben elérhető, mint a gerinceseké, reményeink szerint létrehozhatunk egy pontos modellt, amelyet aztán egy repülő robottal tesztelhetünk.”

Forrás: http://inhabitat.com