Technika

Házi energiatároló a PV-seknek

A fotovoltaikus (PV) piac terén még fejlesztésre váró Nagy-Britanniában mutatták be a Solar ENLES cég energiatároló rendszerét, a SunBat-ot, amely a 9,6-15,8 kWh tartományban képes készülékeivel az energiát tárolni, hogy azt a nem napsütéses időszakban használhassa fel a PV-rendszer tulajdonosa. A cég a berendezéssel a háztartási áramszükséglet 75 százalékának biztosítását „vállalja”.

Nem titkolja továbbá – mint a solarserver.com portálnak nyilatkozó illetékese kifejtette -, hogy bíznak a felhasználói trendben, miszerint az emberek egyre inkább maguknak akarják a háztartásuknak szükséges energiát megtermelni, tekintettel egy egyre emelkedő energiaszolgáltatói árakra. Abban is hisznek, hogy a felhasználók egyre okosabban akarják majd használni az energiát, azaz a zöld energia tárolhatósága iránti igény növekedni fog.

Az intelligens energiagazdálkodás ellenőrzése szabvánnyá válik – teszik hozzá.

A SunBat tehát több modellel készül a piacra, a felhasználók például választhatnak, hogy az energiatárolást litiumos vagy ólomzselés akkumlátorok segítségével kívánják megoldani.

A felhasználás ellenőrzésének lehetősége a felhasználók számára biztosítja, hogy a különböző háztartási berendezések számára különböző fontossági sorrendben kerüljön felhasználásra a tárolt energia. A készülékek ellenőrző rendszere emellett lehetővé teszi a feltöltési ciklusok meghatározását, hozzájárulva ezzel az akkuk élettartamának növeléséhez. A SunBat készenléti állapotban is működtethető, hálózati energiakimaradás esetére.

Arra is alkalmas, hogy pár órán belül egy már meglévő PV-rendszerhez igazítsák a tárolási rendszert.