Technika

3D nyomtatóval, szinte házilag gyártott napelemek

A The Solar Pocket Factory egy 3D nyomtató segítségével olcsón és gyorsan állít elő kisebb napelemeket – a találmány forradalmi áttörést hozhat a kisméretű napelemek gyártásában.

Shawn Frayne és Alex Hornstein számos alkalommal készített napenergiával működő tárgyakat, például lámpákat, ám termékeik tervezése és gyártása során gyakran találták magukat szemben azzal a problémával, hogy a mikro-napelemek drágák, törékenyek, sokszor rossz minőségűek.

A tervezők úgy döntöttek, saját kezűleg hozzák létre a szükséges napelemeket: hónapokig tartó kutatómunka során tanulmányozták a piacon kapható modellek gyenge pontjait, mint a rossz forrasztás vagy az elnagyolt illesztés, majd felismerték, hogy ha a saját elképzeléseik alapján készített napelemek gyártását automatizálnák, a hibák száma és a költségek is jelentősen csökkennének, ráadásul magasabb minőségű alapanyagok használatával sokkal hatékonyabb, több energiát felvenni képes és hosszabb élettartamú napelemeket készíthetnének. Az eredmény a The Solar Pocket Factory, mely még nem teljesen kész konstrukció, de várhatóan 15 másodpercenként állít majd elő egy kisméretű napelemet, ha elnyeri végleges formáját.

YouTube előnézeti kép

Forrás: http://inhabitat.com