Technika

CatClo: a szennyezőanyagokat elfogni képes ruhák

Egy új adalékanyag a mosás során átalakítja a ruhákat, amelyek alkalmassá válnak a nitrogén-oxidok kivonására a levegőből, anélkül, hogy a folyamat bármilyen hatással lenne ránk vagy egyáltalán észlelnénk.

A University of Sheffield and London College of Fashion kutatói hozták létre a CatClo adalékanyagot, mely titánium-dioxid nanorészecskékkel vonja be a ruhák anyagát, amelyek elfogják a levegőben található nitrogén-oxidokat és a szövetbe zárják őket. A szennyezőanyagok a következő mosáskor távoznak.

Az Egyesült Királyság Mérnöki és Fizikai Tudományos Kutatási Tanácsának közleménye szerint a nitrogén-oxidok színtelen és szagtalan, a ruhák viselőjére veszélyt nem jelentő módon tárolódnak az anyagban, a mosás eltávolítja őket, hacsak az izzadás során még nem tűntek el. Maga az adalékanyag szintén ártalmatlan, a nanorészecskék jelenléte észrevehetetlen a viselő számára.

A készítők szerint egyetlen személy ruhadarabjai 5 grammnyi nitrogén-oxidot vonhatnak ki a levegőből naponta, amely egy családi autó kibocsátásával egyezik meg. Ráadásul nem kell minden alkalommal CatClo-val mosni a ruhákat, elég csak egyszer.

Forrás: http://www.popsci.com