Technika

Íme a jövő: forgó diszkógömb tarolja le a napelempiacot?!

A V3Solar megtalálta a megoldást a napelemek alacsony hatásfokára: a cég kúp alakban „halmozza fel” a cellákat, melynek eredményeként hússzor hatékonyabb szerkezetet kapnak. A Spin Cell sokkal jobban ellenáll a koncentrált hőnek, és jelentősen hosszabb az élettartama, mint a sík napelemeknek – minden adott a sikerhez?

A sík napelemek elhelyezése egyáltalán nem jelent problémát manapság, mivel megfelelő tájolással a nap nagy részében könnyedén gyűjtik össze a sugarakat – a probléma a hatékonyságban, és ennek következtében a megtérülési időben keresendő. Ezekre jelenthet megoldás a V3Solar forradalmi alkotása, a Spin Cell.

A cég egyméteres sugarú kúpban formálja meg a napelemet, és a több száz, háromszög alakú cella 20-szor hatékonyabb, mint a hagyományos napelem. A kúp napközben diszkógömbként forog a tengelye körül, ezzel hűtve a felületet, és biztosítva a sokkal hatékonyabb működést. A forgást a termelt energia egy részével biztosítják, de a V3Solar szerint elhanyagolható mennyiségű energiára van szükség ehhez a funkcióhoz.

A Spin Cell sokkal kisebb alapterületet foglal el, mint a sík napelemek, és ennek köszönhetően nagymértékben csökkenthető a környezeti hatás is, mivel a nagy napelemparkok hatalmas területet vesznek el.  Az egyes kúpokat matematikai pontossággal helyezi el a vállalat, hogy egyik se árnyékolja a másikat, vagy akadályozza annak működését. A V3 azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy a jelentősen kisebb darabszámmal „drámaian csökkenthető a bekerülési költsége egy-egy napelem farmnak, így sokkal több beruházó számára lehet gazdaságilag életképessé tenni a projekteket”.

A másik fontos előny, hogy a napelemek rendkívüli mértékben képesek felmelegedni az extrém napsugárzás hatására, míg ugyanakkora koncentráció mellett a Spin Cellben nagyjából harmad akkora hőmérséklet tapasztalható, mint a sík napelemekben.

És mi a helyzet a garanciával? „Nem szeretnéd ugyanazt a mobiltelefont, amit húsz évvel ezelőtt is megvehettél. A Spin Cellben található minden egyes összetevő bizonyítottam bírja a 30 éves felhasználást. Egyes emberek szeretnek új autót venni minden harmadik évben. Mások a klasszikusokat szeretik vezetni.”

A V3 Spin Cell továbbra is finomítás alatt áll az ipari tervezéssel foglalkozó Nectar Design közreműködésével, mielőtt megjelenne a piacon.

YouTube előnézeti kép YouTube előnézeti kép