Technika

Tömeggyártás előtt a windstrument

A „mindenki szélerőműve” címre tör a szélrotor-fejlesztés egyik újdonsága, a windstrument.

A magyarul széleszköznek nevezhető konstrukció megálmodói elsősorban két előnyéről számolnak be: gyenge széljárás esetén is működik, illetve nincs nagy helyigénye.

Az már csak hab a tortán, hogy egy nagyobb madárpopulációnak is helyt adó térségben nem voltak állatáldozatok a vele folytatott hosszas kísérleti időszak során.

A látványa önmagáért beszél: gyakorlatilag még esztétikai problémákat sem vet fel telepítése háztetőkön vagy más városi térségekben, s minden jellegű tájba jobban illeszkedik, mint társai. Ennek egyik fő oka, hogy szinte tetszőlegesen határozható meg kiterjesztése.

Az természetesen más kérdés, hogy nem nagybani áramtermelésre találták ki, de a beszámolók szerint egy-egy háztartás áramigényét a környezeti képbe gyakorlatilag bele simuló és másfél métert nem meghaladó felépítmény képes kielégíteni. Akár tetőre helyezik, akár csak az ingatlan mellé. Rotorlapátjainak számát egyazon tengelyre helyezve tetszőlegesen választhatjuk meg. Azok cseréje kézzel és tíz perc alatt elvégezhető.

A lapátok sajátos csavarfelületes kúp formájának kialakításához a designer állítólag a versenyvitorlásokat tanulmányozta.

A fastcoexist.com nevű innovációs portál szerint széles körben sikert eddig azért nem tudott elérni a windstrument, mert kisvállalati szinten nem tudott tömeges igényeket kielégíteni. Mára már azonban létrejött egy cég, az Unified Energies International, amelyik partnerével, az Asahi Kasei Plastics-szel a plasztikból készült lapátokat nagy szériában tudja gyártani, többet havi néhány ezer darabnál.