Technika

A gép megveszi az elhasznált mobilt

Az üvegvisszaváltó automaták mintájára terjednek a mobiltelefont is pénzért begyűjtő automaták. Intelligens készülékek: felmérik a mobilok típusát és műszaki állapotát és annak megfelelően ajánlanak fel átvételi árat.

A mobilkészülékek reciklálásának fontosságát már régen felismerték, ennek ellenére becslések szerint még az e téren élen járó Egyesült Államokban is csupán a készülékek 20 százaléka jut el a reciklálásig, a többit a tulajdonosok eldobják, jobb esetben becserélik.

A cnet.com tájékoztatása szerint azonban terjedőben az ecoATM-ek, melyek közül már több száz is lehet az Egyesült Államok különböző városaiban. A tudósítás szerint arra is tekintettel voltak kiötlői, hogy visszaszorítsák a mobilok illetéktelen eltulajdonítását: ugyanis a speciális ATM dobozoknál a mobil készülék leadójának digitális ujjlenyomatával kell magát igazolnia.

Az ATM bevizsgálja a készüléket, majd közli, mennyit fizet érte.

Arra is képes a berendezés, hogy más kisebb mobil eszközök értékelését is elvégezze, majd kifizesse az érte – szerinte – járó összeget.

Mobiltelefonokat természetesen cégek is átvesznek reciklálásra, és ezek egyfajta árlicitben vannak egymással, milyen mobilért mennyit hajlandók fizetni. Ezt a piacot színesítik az ecoATM-ek és hasonló funkciójú társaik.

A beszámolók szerint az első „mobilt váltó” ATM már az elmúlt évtized végén megjelent. Piacra kerülését egy különböző ATM gépeket gyártó vállalat támogatta.