Technika

Tengeren és hálóban a naperőművek

Trópusi tengereken, egymáshoz csatlakoztatva lebegnének labdarúgó pálya nagyságú naperőművek, ha egy újabb elképzelés majd egyszer testet ölt.

A hajlékony anyagra kis vékonyságú nappanelek felvitele mára már megoldottnak tekinthető, részben ez adhatta az ötletet ahhoz, hogy ezeket a paneleket telepszerűen, a szélerőművekhez hasonlóan, a tengereken is el lehetne helyezni szigetekként a part közelében.

Nagyobb naperőművek szárazföldi elhelyezésének számos helyen akadályai vannak, miközben a tengerek felszíne, mindenek előtt Földünk leginkább napsütéssel érintett részein, bőségesen rendelkezésre áll – indultak ki feltételezésükből a tervezők.

Azt is megfigyelték, hogy a rugalmas összekötés legalkalmasabb rendszerei közé tartoznak a pókhálók, azaz érdemes lenne a víz tetején a nagyobb felületeket borító hatszögletű blokkokba elhelyezett napelemeket egy pókhálót mintázó rendszerben kapcsolni össze, tekintettel a tenger hullámmozgására. A háló széleire kerülne a rögzítés.

A SUNdy név alatt futó elképzelés alapjai tehát 560W-os panelek lennének, a panelek hálózatából kialakult szigetek pedig 50 MW-os napenergia-mezők, melyek körülbelül 30 ezer ember áramszükségletét tudnák fedezni. Ilyen mezők kapnának helyet a tengerparti nagyvárosok közelében, tekintettel arra, hogy ezen nagyvárosok lakóinak száma, és lakóinak adott területre jutó lélekszáma is – különösen a fejlődő világban – dinamikusan nő, ezzel az ottani energiaigények is – írja a guardian.co.uk.