Technika

A Forma-1-es mérnök, aki szélturbinát fejlesztett

A Forma-1-es csapatok gárdáiban aerodinamikai szakemberek is vannak, ezért nem véletlen, hogy egyikük szélturbinák tervezésére is adta a fejét.

Az illető Ben Wood, aki a néhai Brawn GP csapatnál gyakorolta mesterségét. Ez az istálló adta 2009-ben a Forma 1 az évi világbajnokát Jenson Button személyében.

Wood állítólag azóta töri a fejét szélturbina konstruálásán, nevezetesen olyan kis méretű turbinán, amelynek átmérője alig nagyobb egy utcai kukaedényénél.

El is készítette modelljét, ami abban is hasonlít a kukákhoz, hogy anyaga kemény plasztik, ami a sajtójelentés szerint a turbina gyártási költségét alacsonyan tartja. Aerodinamikailag olyan jó, hogy szinte hangtalanul működik.

A prototipusok olyan jól sikerültek, hogy már vásárolnák is Wood cégétől, amely négy-hat szakemberből áll – tudósít róla a thisisoxfordshire.co.uk portál. A turbina bárhol felállítható, és egy akkumlátorral összekötve képes arra, hogy árammal lásson el például egy hűtőgépet, tévékészüléket, még egy kisebb kerti medence fűtéséhez is elegendő energiát szolgáltat.

Mint kis méretű és olcsó bekerülésű – 1200 angol fontért megszerezhető – berendezésnek, még a fejlődő világban is jó hasznát vehetik, elsősorban azokon a helyeken, ahol nincs még áramellátás. A kis turbina nagyobb testvére ugyan mintegy háromszor ennyibe kerül, de azzal már egy átlagos brit otthon energiaellátásának nagyjából kétharmada biztosítható, s mivel rákapcsolható az áramhálózatra, még „pénzt is lehet vele keresni”.