Technika

Hogyan lehet gőzt előállítani vízforralás nélkül?

A vízgőz mint energiaforrás kulcsszerepet játszott az emberiség modernkori történelmében, de mivel előállítása meglehetősen energiaigényes, amint az újabb fejlesztések lehetővé tették lecserélését, használata visszaszorult.

Egy az ACS Nano-ban, az Amerikai Vegyész Szövetség folyóiratában megjelent tanulmány szerint egy kutatócsoport újra figyelmet szentelt a gőznek, pontosabban olyan eljárást dolgozott ki, amely kiküszöböli a hatalmas energiaveszteséggel járó forralást.

A titok nyitja a nanotechnológia: a kutatók felfedezték, hogy ha a levegőben található fém nanorészecskéket fénnyel bombázzák, azok viszonylag gyorsan és a víz melegítésével ellentétben energiaveszteség nélkül 212 Fahrenheitre, a víz forráspontjára melegszenek. A nanorészecskék körül gőz képződik, amely elhagyja a részecskét. Mivel a nanorészecskék könnyedén hozzáadhatók a vízhez, a napfény pedig beindítja a folyamatot, a módszer teljesen új lehetőségeket teremthet a gőzzel kapcsolatos eljárásokban – könnyítheti és energiahatékonyabbá teheti például a sótalanítást és a víztisztítást.

Forrás: http://earthtechling.com