Technika

Telefonnal támogatják az autót

Okos telefonokra szánt applikációkkal szeretné egyengetni elektromos autóinak elterjedését az amerikai General Motors autógyár.

A gyártónak már javában piacon vannak elektromos modelljei (a Chevy Volt), bár ezek részesedése még meglehetősen szerény. 2017-re azonban már évi fél millió darabot szeretne tisztán elektromos üzemű autókból értékesíteni a GM, ennek támogatására fejlesztett ki mobil telefonokra több alkalmazást.

Kettőt most mutatott be a cleantechica.com portál: az elsőt a GM jövő év elején piacra kerülő Chevy Spark elektromos autóinak használói alkalmazhatják majd.

A Waypoint névre keresztelt applikáció a navigációs rendszerekhez hasonló elven működik: lényegében arról tájékoztatja a gépkocsivezetőt, eléri-e még járművével az adott menetjellemzők mellett az általa kiválasztott célállomást, avagy sem. Amennyiben az applikáció „számításai” szerint nem, úgy az alternatív útvonalat javasol egy – még elérhető – töltőállomáshoz.

Mivel ezen töltőállomások igénybevétele nem mindenütt ingyenes, egy másik GM által kifejlesztett applikáció lehetőséget ad az elektromos autó vezetőjének megállapítani, mennyibe is kerülhet neki majd útja során autója akkumlátorainak feltöltése(például egy menetórára számolva). Az applikáció révén a töltés költségeit is rendezheti az autós telefonjával.