Technika

2 hónapig elálló kenyér?

Az amerikai Microzap kifejlesztett egy technológiát, mely közel 60 napig távol tartja a penészt a kenyértől. Általában a kenyér körülbelül 10 nap alatt megromlik - az Egyesült Királyságban az eladott mennyiség harmada szemétként végzi.

A BBC szerint gyorsan növekszik a gyártók érdeklődése a Microzap találmánya iránt, ugyanakkor sokan gondolják úgy, hogy a fogyasztók frissességről alkotott elképzelése miatt a siker nem garantált. Don Stull, a Microzap vezérigazgatója elismerte, hogy a fogyasztók meggyőzése fontos kérdés.

A technológia lényege, hogy mikrohullámok segítségével pusztítják el a kenyérben található gombaspórákat. Az eljárást eredetileg a baktériumok ellen tervezték, a tesztek során derült ki, hogy a gombákkal szemben is hatékony. Stull szerint más élelmiszereknél is használható a módszer, amelynek kétségtelenül előnye, hogy a minőség megőrzése kevesebb adalékanyagot igényel.