Technika

Űrutazó Mona Lisa

Az újgenerációs távolsági lézeres kommunikáció nemsokára valósággá válik. A NASA kutatói nemrég sikeresen végrehajtották a technológia első éles tesztjét, melynek során a Hold körül keringő Lunar Reconnaissance Orbiterre (LRO) sugározták a Mona Lisát.

A festmény mintegy 386.160 kilométeres “utat tett meg” a NASA greenbelti Next Generation Satellite Laser Ranging (NGSLR) állomásától az LRO-ig. Az adatok továbbítását a “piggybackinggel” oldották meg, vagyis ugyanazokat az impulzusokat használták, amelyeket egyébként is rendszeresen alkalmaznak az LRO helyzetének beméréséhez, ráadásul képesek voltak az adatátvitelt és a követést egyidejűleg végrehajtani.

“Ez az első eset, hogy az egyirányú lézeres kommunikáció planetáris távolságban valósult meg. A közeljövőben az efajta egyszerű lézeres kommunikáció megtámogathatja a műholdaknál használt rádiós kommunikációt. A távoli jövőben pedig nagyobb átviteli sebességet biztosíthat, mint a jelenlegi rádiós rendszerek” – nyilatkozta David Smith, a MIT munkatársa.

A műholdak követése és a kommunikáció általában rádióhullámok útján zajlik. Jelenleg az LRO az egyetlen nem Föld körüli pályán mozgó műhold, melynél a lézeres technológiát alkalmazzák.

Forrás: http://planetsave.com