Technika

Elektromos busz a schladmingi alpesi sívilágbajnokságon

2013.02.14. - 12:53  |  Nincs hozzászólás

Az eddigi legfenntarthatóbb sportesemény megrendezésé tűzték ki célul a napokban zajló alpesi sívilágbajnokság rendezői az ausztriai Schladmingban. “Síünnep, szívvel-lélekkel” – a sportsikerek mellett a szervezők a fenntarthatóságra is kiemelt hangsúlyt fektetnek, amiben a Siemens is partner: technológiai szponzorként speciális újításokkal, többek között egy elektromos busz üzembe állításával teszi még zöldebbé a világbajnokságot.

70 ország 650 sportolójára figyel a világ két héten keresztül Schladmingban, amely több mint harminc év elteltével ad otthont újra a FIS Sí-világbajnokságnak. A sísport legjelentősebb megmérettetésén 223 kilométernyi, teljesen megújult infrastruktúrával rendelkező sípálya és 113 sílift áll a 11 versenyszámban rajthoz álló sportolók rendelkezésére, és 1000 önkéntes segíti a versenyek zavartalan lebonyolítását.

A Siemens technológiai megoldásait teszi elérhetővé a szervezők és a vendégek számára annak érdekében, hogy a schladmingi világbajnokság valóban a legzöldebb sportesemény lehessen. A téli sportokat kiszolgáló infrastruktúra kifejezetten energiaigényes, a Siemens-fejlesztések eredményeként azonban a csúcsidőszakokban környezetbarát forrásból energiatárolókból származó áramot tudnak használni a létesítmények üzemeltetéséhez.

Első alkalommal utazhatnak a világbajnokság részvevői elektromos buszon a létesítmények között: a rendezvényen a német vállalat új fejlesztésű, negyedével kisebb energiafogyasztású, károsanyag-kibocsátásmentes, egy feltöltéssel akár 150 kilométer megtételére képes buszai szállítják az utasokat.

Az eseményről tudósító mintegy 3000 újságírót, riportert és fotóst pedig a Siemens jóvoltából környezetbarát információs hálózat és központ segíti. A Siemensnek technológiai megoldásaival már találkozhattak a 2011. évi Garmisch-Partenkirchen-i sívilágbajnokság résztvevői, Innsbruckban pedig önálló, alpesi infrastruktúrát és technológiát fejlesztő központot működtet. Az elmúlt években több síterepet, köztük a schladmingit is energiatakarékos eszközökkel: felvonókkal, síliftekkel, vagy éppen a hóágyúkat ellátó szivattyúrendszerrel szereltek fel.

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »