Technika

Hidrogénnel jött ki a Hyundai

A Hyundai autógyárból a héten kigördült a cég első tömegfogyasztásra szánt hidrogén hajtású autója, az ix35 jelű városi terepjáró átalakított modellje.

Az üzemanyagcellás megoldás nem igazi újdonság: már évekkel ezelőtt magyarok is bemutattak egy kísérleti hidrogénautó modellt.

A Hyundai ulsani üzemében nagyon büszkék az új jövevényre, mivel amellett, hogy semmiféle káros anyagot (csak gőzt) bocsát ki, a kísérleti fecske több mint félezer kilométert tud egyhuzamban megtenni cellája újabb feltöltéséig.

A tudósítás nem szól arról, milyen biztonsági megoldást fejlesztettek ki a hidrogén tárolásához a járműben, de a motor működéséhez a hidrogént a Hyundai-autó elektromos árammá alakítja át.

Becsült áráról sem közöltek egyelőre semmit, jóllehet több gyártó korábbi hasonló próbamodellje állítólag a magas gyártási költségek miatt nem lett tömegjármű.

Valószínű, hogy nem véletlenül a Hyundai az első ezer modellt intézményeknek szeretné eladni. Részben Európában, mert már az idén 15 ilyen hidrogén ix35-öt Dániába szállítana a businessgreen.com tudósítása szerint.

Úgy számolnak, hogy 2015-re már olcsóbban gyártják ezeket a kocsikat és a feltöltésükhöz kialakítandó töltőhálózat is valamennyire kialakul. Jellemző, hogy például egész Nagy-Britanniában jelenleg összesen tíz hidrogén-töltőállomás működik. Igaz, további mintegy tucatnyit építenének, részben amiatt is, hogy pár éven belül más gyártók hasonló modelljeinek piacra kerülésével is lehet számolni.