Technika

Bambuszból készült kipufogó Kínában

Bármilyen hihetetlen, de Kínában is élnek környezettudatos emberek, akik, ha nem is egészen hatékonyan, de megpróbálják óvni a környezetüket.

Egy kínai motoros, Fang Jen úgy döntött, hogy egy érdekes módját választja a közlekedésnek Chongzuóban, Guangxi Zhuang tartomány egyik városában. Fang motorja egy olyan „hangtompítóval” van felszerelve, melynek szerkezetét egy bambusz biztosítja. A kínai városlakó nem tartozik a leggazdagabb emberek közé, így miután valószínűleg nem volt pénze egy új kipufogó megvásárlására, úgy döntött, hogy a természet lágy ölének segítségével oldja meg a kérdést.

Fang eredetileg csak rövid távra tervezte használni a bambuszból készült kipufogóját, de az „elem” jelenleg is kiválóan dolgozik a Dayang típusú motoron. A férfi eleinte azt gondolta, hogy a bambusz rövid időn belül el fog égni, de az nem okozott csalódást számára és továbbra is ezzel a megoldással rója a kilométereket. A helyi televíziós társaság nem hagyta ki a lehetőséget, és ellátogatott Fanghoz. A mérésekből kiderült, hogy a bambuszból készült kipufogó valójában halkabb, mint a fémes verzió.

Ezzel egy kisebb fajta „bambusz-láz” indult be a térségben, és most több motoros is kipróbálja a megoldást a saját kerékpárján, mely praktikus és olcsó.

Motorosok, figyelem!