Technika

Peking orrba helyezhető levegőszűrőket vásárol külföldről

Az orrlyukba helyezhető páros filtert arra fejlesztették ki, hogy megszűrje a port, a pollent és a poratkákat. A filter kiszűri az emberi szervezetre különösen káros 2,5 mikron átmérőjű finom port is.

A megállapodás a főváros tudományos technikai bizottsága és a HSD nevű vállalat között született. Ennek értelmében a cég először 120 ezer, Sanispira márkájú szűrőt bocsát a pekingi önkormányzat rendelkezésére díjmentesen, később pedig az önkormányzat darabonként 1 jüanért (35-37 forint) vásárolja majd meg azokat. Első körben a közlekedési rendőrök és köztisztasági hivatal alkalmazottai kapnak belőle.

A tudományos és technikai tárca minisztere a kínai parlament ülésszakához kapcsolódó tájékoztatóján közölte, Kína kész olyan technológiát elfogadni külföldi országoktól, amely eredményesebbé teheti a levegőszennyezés elleni harcot.

Az Ázsiai Fejlesztési Bank becslése szerint az levegő szennyezettségéből fakadó együttes gazdasági veszteség Kínában eléri a bruttó hazai termék (GDP) 1,2 százalékát évente.

Pekingben január 1. és január 28. között 23 szmogos napot regisztráltak, körülbelül tízzel többet, mint az elmúlt tíz év átlagában és a legtöbbet 1954 óta. Az országban 1961 óta nem volt ilyen hosszantartó szmog.

A 2,5 mikron átmérőjű, a tüdőből egyáltalán nem, vagy csak nehezen kiürülő anyagok magas fokú koncentrációja a szakértők szerint szélütéshez, szívbetegségekhez, légzési nehézségekhez, születési rendellenességekhez és végső esetben rákhoz is vezethet.

YouTube előnézeti kép