Technika

Amerika: 2 milliárd dollár energetikai kutatásra

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama pénteken hivatalosan is bejelentette, hogy egy 2 milliárd dolláros alapot hoz létre, mely az energetikai kutatásokat fogja szolgálni.

Amerika is csatlakozott ahhoz a „szövetséghez”, melynek keretén belül a szakemberek a különböző energetikai kutatásokkal foglalkoznak. A fejlesztések kiváló eredménnyel szolgáltak a múltban, de ez egy hosszú folyamat, ami természetesen újabb és újabb nagyobb horderejű befektetéseket igényelnek.

Obama pénteken az Argonne Nemzeti Laboratóriumban tartott sajtótájékoztatót, ahol második elnöki ciklusának első energetikai témájú beszédét tartotta meg. A Chicago melletti laboratóriumban főként a fejlett akkumulátorok fejlesztésére szakosodtak a különböző fejlesztések. Az Obama-kormány eddig a pontig összesen 90 milliárd dollárt fektetett a különböző energetikai fejlesztésekbe, aminek az egyik fő szempontja a „zöld munkahelyek” létrehozásának ösztönzése volt.

A fejlesztések és a kezdeményezések közül azonban nem mindegyik volt sikeres, sőt. A kaliforniai Solyndra napelem-komplexum több mint 520 millió dolláros kormányzati kölcsönt kapott a csőd miatt. Obama a beszédének keretében elmondta, hogy az új alap nem olaj, hanem elektromos megoldást ösztönöz. A fő cél az, hogy az új alapnak köszönhetően természetesebb és olcsóbb megoldással hajtott járművek kerüljenek piacra.

A 2 milliárdos alapot a kongresszusnak is jóvá kell hagynia.