Technika

BMW: Úton egy tisztább jövő felé

BMW eDRIVE
Az elektromos hajtás intelligens és dinamikus módja.

Az új fejlesztésű BMW eDrive hajtási koncepció megmutatja a vezetési élmény jövőjét. A koncepció lelkét három elem alkotja: az elektromos szinkronmotor, a nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátor és az intelligens energiamenedzsment. A BMW által kifejlesztett elektromotor már álló helyzetből maximális nyomatékkal gyorsít, úgy, hogy közben nincs károsanyag-kibocsátás – mindeközben megmaradnak az olyan BMW jellegzetességek, mint például az ellenállhatatlan dinamizmus.

BMW ACTIVE E

A BMW EfficientDynamics stratégia hosszú távú célja a teljesen emissziómentes mobilitás megteremtése. A BMW ActiveE jóvoltából már most láthatunk néhány olyan innovatív koncepciót, amelyek bemutatják, hogy miként képzelhetjük el a jövő tisztán elektromos meghajtását – amelyet természetesen a BMW-s dinamizmus jellemez.

Felvillanyozó fejlesztés

A teljesen elektromos meghajtású BMW ActiveE a BMW első emissziómentes járműve, amelyet kis példányszámban, egy kísérleti projekt keretében készítettek. A BMW ActiveE kapcsán begyűjtött eredményeket és megszerzett tapasztalatokat a BMW i3 fejlesztéséhez használják fel. A BMW ActiveE, amely a BMW 1-es Coupén alapszik, jellegzetesen BMW-s vezetési élményt nyújt 170 lóerős (125 kW) elektromotorjával. Átlagos energiafogyasztása 0,12 kWh/km, ami azt jelenti, hogy egy feltöltéssel 160 km-t tehet meg.

A BMW eDrive koncepció az elektromotor, a nagy teljesítményű lítium-ion és az intelligens energiamenedzsment kombinálásával rendkívüli agilitást és vonzó vezetési élményt nyújt. Az állórajtos gyorsulás igen meggyőző a 250 Nm-es nyomatéknak köszönhetően. A nagy teljesítményű akkumulátor célszerű kialakítása révén az autó 200 literes csomagtartóval és négy teljes értékű üléssel rendelkezik.

A BMW i KONCEPCIÓ

Born electric.
Alacsonyabb emisszió, fokozott vezetési élmény: e vezérelv nyomán született meg a BMW i, amely látnoki járműkoncepcióival és technológiáival következetesen alkalmazza fejlesztője, a BMW EfficientDynamics által lefektetett alapelveket. A már bizonyított BMW EfficientDynamics technológiák használata mellett a BMW i egy lépéssel tovább megy: az egyéni mobilitás merőben újszerű, futurisztikus értelmezését jeleníti meg az elektromos mobilitás jegyében tervezett járműkoncepciók holisztikus felhasználása útján, valamint azzal, hogy a teljes értékláncban a fenntarthatóságra összpontosít.