Technika

Vízfakasztó óriásplakát?

Peru sivatagos részén jelent meg a szomjukat oltani kívánók részére szerkesztett megoldás, amit a francia sajtó világújdonságnak nevez.

Jóllehet távolról nem túl méretes óriásplakátnak tűnik, közelebbre kerülve kiderül, hogy nem mellékesen a levegő nedvességét ivóvízzé átalakító berendezésről van szó.

Olyan környékre telepítették, ahol a lakosság eddig vagy a fúrt kutak rossz minőségű, sokszor fertőzött vizét ihatta, ha volt egyáltalán a kút mélyén valamennyi víz, vagy lajtoskocsival hoztak távolról vizet.

Az országutak melletti vízátalakító reklámtábla-tornyocskákat víztárolókkal látták el, ezekbe összesen 100 liternyi víz fér el. A szerkezet villamos árammal működik, technológiáját egy perui egyetem kutatói alkották meg. Eredetileg napenergiával akarták működtetni, de végül erről lemondtak, mert sürgős megoldást kerestek a lakosság megfelelő vízellátására – írja a scienceetavenir.nouvelobs.com.

Kézenfekvőbbnek látszott, hogy az egyébként árammal ellátott óriásplakátok állványzatára applikálják a vizet előállító berendezést. Igyekeztek olcsó megoldást találni a máskülönben összesen 30-40 ezer dollárba kerülő építmény megfelelő hasznosítására.

A reklámtábla-víztorony 30 százalékos páratartalom mellett már működőképes. Olyan egységeket használtak hozzá, hogy a torony aljára szerelt vízcsapból teljesen tiszta ivóvízhez jussanak az arra járók, ingyen. Régebben, ha tartálykocsikkal hozták a térségbe a vizet, egy-egy család 60 litert kaphatott körülbelül 300 forintnak megfelelő pénzért.