Technika

Százezer szolárlámpa áram nélkül élőknek

A japán Panasonic a napokban bejelentette: összesen 100.000 szolárlámpát oszt szét ingyen azon fejlődő országok családjainak, akik áramellátás nélkül élnek. A vállalást 2018-ig teljesíti.

Az óriásvállalat már februárban elindította akcióját, bár akkor különböző nem kormányzati szervezeteknek küldött Myanmarba (régen Burma) adományként napenergiával működő világító testekből 3 ezer darabot., majd 5 ezer lámpával Indiában és 2 ezer lámpával Kenyában ezt megismételte. Ezeket megelőzően is adományozott fejlődő országokban működő segélyszervezeteknek már néhány ezer különböző szolár lámpát.

Az eseményekről beszámoló dailyfinance.com hírportál emlékeztet, hogy több mint 1,3 milliárd ember él a földön áramellátás nélkül. Sokan kerozint égető lámpákat használnak világításra, melyek füstjükkel károsítják használóik egészségét és nem mellékesen komoly tűzveszélyt jelentenek a nem kőházakban lakó ázsiai és afrikai szegények otthonai számára. Ha nincs megfelelő fény – írja -, akkor kihívásokkal néz szembe az egészségügytől kezdve az oktatáson keresztül az egész gazdaság.