Technika

Az EU-nak jobban fel kell készülnie az időjárás változásaira

Hírügynökségi értesülések szerint hamarosan közzé teszi az Európai Bizottság azt a vitairatot, amelyik egyrészt a szárazság növekedésének, másrészt az árvízi jelenségek erősödésének európai hatásaival foglalkozik. Ebben a vitairatban szó lesz az élelmiszerekkel, illetve az energiával való ellátás akadályainak problémájával is, az időjáráshoz kapcsolódóan. Ezek a problémák töréseket okozhatnak az EU-beli kohézióban, és tágíthatják a társadalmi különbségeket is.

Eljött tehát az ideje a cselekvésnek, nem elégséges a tétlenség indoklásaként arra hivatkozni, hogy a klímaváltozás természetével kapcsolatban egyelőre van még számos bizonytalanság.

Ugyanis vannak már tények: 2002-2011 között az európai szárazföldön az átlagos hőmérséklet 1,3 fokkal emelkedett az iparosítás előtti időszak hőmérsékleti átlagához képest, a dél-európai államokban visszatérőek a nagyobb szárazságok, az észak-európai térségben komolyabb árvizek pusztítanak.

Ha az EU-ban hatékonyabb lenne az árvízvédelem és szervezettebb a vízgazdálkodás, valamint rugalmasabban kezelnék a közlekedés problémáit, illetve az infrastruktúra kialakítását, akkor az ezekkel kapcsolatos minden egy eurónyi kiadással egyszersmind 6 eurót lehetne megtakarítani.

Például 1980 és 2011 között csupán az árvizek okozta közvetlen gazdasági veszteség uniós szinten mintegy 90 milliárd euróra rúgott, de ez a költség az elkövetkezendő években elérheti az évi 20 milliárd eurót is. 2020 után azonban ennek több mint kétszerese lenne a veszteségérték – olvasható a Reuters hírügynökség hétvégi jelentése szerint a vitairatban.