Technika

Energiatárolós szélturbinát tesztel a GE

A General Electric(GE) amerikai óriásvállalat egyre inkább a megújuló energia felé fordul és ezen a téren fő csapásiránya a szélenergia hasznosítása.

A jelek szerint sikeresen halad ezen az úton, nem utolsó sorban innovatív műszaki fejlesztéseinek köszönhetően.

A hydrogenfuelnews.com portál tudósítása szerint új szélturbina-szériájának egyik prototípusát teszteli rövidesen Hollandiában. A kísérlet részben arra irányul, miként tárolhatják szélerőművek a villamos energiát.

Másrészt a hatékonyságfokozás a cél, ennek érdekében a GE az internetre épülő adatfelvételi és -feldolgozási rendszert dolgozott ki, megállapítandó, miként lehet a szélturbinát mindenkor a lehető legoptimálisabban üzemeltetni. Lényegében az időjárás-előrejelezés és az áramtárolás együttesével igyekeznek minden korábbinál jobb hatásfokú turbinát működtetni.

A kísérletet 2,5 MW-os, 120 méter körátmérőjű, változtatható állású rotorlapátokkal felszerelt új turbinájukkal végzik, februárban jelentették be ezen típust, illetve három darab tervezett telepítését.

A várható széliránytól kezdve a hálózati terheltséget is mérő adatfeldolgozást a GE központi komputeres rendszere végzi, amely rádiókapcsolatban van a szenzorokkal ellátott turbinákkal.

A vállalat az eddigihez képest 25 százalékos hatékonyságjavulást vár újdonságától.