Technika

A hidegen lefőzött kávé hajnala

A világon több millió ember kel úgy minden reggel, hogy első dolga még az újság behozása és a TV bekapcsolása előtt a kávéfőző elindítása. Ha ezzel te is így vagy, és szeretsz újdonságokat kipróbálni, akkor próbáld ki a lassan csepegtetett, hideg vízzel „lefőzött” kávét is.

A hidegen lefőzött, lassan csepegtetett kávé már nem újdonság. Egyre nagyobb teret hódít magának, és már valódi trenddé nőtte ki magát. Mint, ahogy oly sok mindennél, ezt is magadnak kell megtapasztalnod, és vehetsz is egy hajmeresztően drága csészével az egyik szuper elegáns kávézóban. Vagy akár otthon is kipróbálhatod, akár régi motoros, akár újonc vagy a témában.

Úgy tartják a hidegen lefőzés hívei, hogy a kávé, ilyen formában kevésbé savas, mint egy szokványos csésze kávé – ami egy jó pont az emésztést tekintve. Emellett az íze enyhén édes és eszméletlenül gazdag. Egyesek azt szeretik benne, hogy a hideg víz nem oldja fel a föld olajos vegyületeit, amik a meleg lefőzéskor a savas és keserű ízt adnak. Mások pedig azért szeretik ezt a módszert, mert nem kell áram a kávégép működtetéséhez.

cold-bruer-xl

A Cold Bruer szimpla, de szép kinézete bárki figyelmét megragadhatja egy pillanat alatt. A rozsdamentes acélból készült, szilikon falú masinát könnyű kezelni, és csaknem 6 dl lassan csepegtetett, hideg lefőzésű kávét tud csinálni. Kiválaszthatjuk a csepegés gyorsaságát, ami egyrészt befolyásolja a kávé ízét, másrészt pedig azt, hogy mennyi időbe telik így elkészíteni. 3 és 12 óra között bármit beállíthatunk.

„Láthatjuk, ahogy csepeg a víz, ahogy az őrölt kávé telítődik és egyre több helyet foglal el, valamint azt, ahogy a hidegen lefőzött kávé szépen lassan lecsepeg az alsó tárolóba. Az volt az egyik fő célunk a Cold Bruer-rel, hogy az emberek láthassák a hidegfőzés teljes folyamatát.” – mondta Andy Clark, az egyik tervező. A csapat másik tagja Gabe Herz.

cold-bruer-in-action

Ha az forog a fejedben, hogy miért ne tehetnénk be egy forró vízzel lefőzött kávét a hűtőbe, megkapva ugyan ezt az eredményt, akkor a Bruer valószínűleg nem neked való. De ha eddig csak szórtad a rengeteg pénzt a megszokott kis kávézódban, hogy lassan csepegtetett, hidegen lefőzött kávét ihass, akkor itt egy remek alternatíva a számodra. Több gyártónak is van hasonló terméke, a cikkben említett Cold Bruer már $80-ért (kb. 23.000 Ft) elérhető.

cold-brew-coffee-kitchen-counter

Forrás: http://dornob.com