Technika

Az első nyomtatott fül, mely készen áll az átültetésre

A tudósok sikeresen nyomtattak ki egy funkcionális emberi fület, amely készen áll az átültetésre. Ez a figyelemre méltó eredmenény a nemrég debütált Integrated Tissue and Organ Printing System (ITOP)-nek köszönhetően jött létre, amelyet egy kutatócsoport segítségével készítettek el. A csoport vezetője Anthony Atala aki több regeneratív kutatást is készített, mielőtt a fület kinyomtatták.

Anthony Atala specialistája a regeneratív orvoslásnak, amelynek feladata, hogy lecserélje a sérült, vagy hiányzó testrészeket és újra funkcionális részeket építsenek be a tudomány és technika közreműködésével. Az ITOP rendszer megteremti a mesterséges emberi testrészeket, hasonlóan, mint egy 3D-s nyomtató. A fém és a műanyag helyett, az ITOP egy speciálisan létrehozott bioanyagot használ fel, amely mondhatni szoros versenyben áll a tényleges élő szövetekkel.

ITOPSystem-1020x610

Az ITOP technika előtt sokan vitatták egy ilyen rendszer szükségességét, gondolva, hogy a technika nem elég fejlett és pontos ahhoz, hogy ilyen nagy feladatot teljesítsen, de a technológiai fejlődés megint bebizonyította gyorsaságát és precizitását. A mesterséges szöveteknek is kell az oxigén és a tápanyag, amelyek általában az ereken keresztül jutnak el a testrészekhez, így ez már egy következő kihívás, hogy milyen móddal hoznzanak létre még több véreret. “A sejtek egyszerűen nem maradnak életben, ha nem kapnak oxigént és tápanyagot az ereken keresztül, de azok mérete viszont kisebb, mint 200 mikron (0,17cm), amely rendkívül kicsi.”

ArtificialEar-1020x610

Forrás: http://inhabitat.com