Technika

Egy 3D-s toll, amivel a modellezés új szintekre léphet

Egy csoport diák, akik a Tokiói Egyetemről érkeztek, létrehozták az első 3D-s tollat, amely a 3D nyomtatás alapjaira épül. A céluk az volt, hogy könnyebben tudják felvázolni az építészeti terveket. A csapatot Kengo Kuma felügyelte, aki egy híres építész hazájában. A hallgatók arra jöttek rá, hogy mennyire fontos még mindig az emberi tényező egy olyan modernizált világban, ahol több helyen is már gépek helyettesítik az emberek szerepét.

A klasszikus értelemben vett 3D-nyomtatós modellezés általában magukba foglalnak valamilyen platformot is, amelyre a tervek épülnek, de ez a toll megváltoztatja a játékot. Az új 3D toll termoplasztikus szálakat gyárt le, amelyek egy akril rúdhoz csatlakoznak. Az eredmény pedig nem más, mint egy éteri struktúra, amihez  semmilyen eddigi 3D-nyomtató sem készített még hasonló konstrukciót. Ez eddig a csapat legnagyobb sikere.

University-of-Tokyo-handdrawn-3d-architecture-1020x610

Kevin Clement, az egyik terveződiák elmondta a Dezeennek, hogy mit jelent a projekt. “A gépeket azért használjuk, hogy automatizáljuk és helyettesítsük az emberi munkát”-mondta Clement. “A probléma ezzel a megközelítéssel csak az, hogy a gép nem tudja igénybe venni az emberi intuíció előnyét a gyártás során. Úgy véljük, a mi megközelítésünk áthidalja a jelenlegi kettősséget a gép és az ember között.

University-of-Tokyo-student-architecture-3d-printing-pen-02-936x610

A diákok a Tokiói Egyetem Obuchi Laborjában dolgoznak, amelyet az Építészeti Egyesület korábbi vezetője Yusuke Obuchi vezet.

University-of-Tokyo-student-architecture-3d-printing-pen-07-936x610

Forrás: http://dezeen.com