Technika

Li-Fi: 200 gigabájt/secundum vezeték nélküli internet

A közeljövőben lehetséges lesz, hogy egy egyszerű lámpán keresztül kapcsolódj az internetre. A Li-Fi egy új vezeték nélküli technológia, amelyet most mutattak be Barcelonában a Mobile World Congress-en. Ez egyébként a világ legnagyobb mobiltelefon show-ja. Az Oledcomm, (amely egy francia startup) szerint az új technológia 100-szor gyorsabb, mint a hagyományos Wi-Fi.

De hogyan is működik az új fény-alapú rendszer? Függ az egyedülálló LED lámpák tulajdonságától is. A LED izzók folyamatos villogásából a szem minden második villanást kihagyja. Ennek a kutatásnak köszönhetően jöttek rá arra, hogy olyan gyors frekvenciával működik, hogy az integrált rádióhullámok is sokkal gyorsabbak lennének, mint a klasszikus vezeték nélküli módszernél.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján kimutatták, hogy a Li-Fi képes 200 gigabájt/másodperc sebességgel információt továbbítani. Ez azt jelenti, hogy 23 DVD-t tudnánk letölteni egy szempillantás alatt.

led-bulb02-1020x610

A gyors sebesség ellenére, van néhány hátránya is az új technológiának. Mivel a fény segítségével működik, ezért nem tudnak áthatolni a falakon ellentétben a jelenlegi Wi-Fi-vel. Plusz kell egy hely, ahol a készüléket közvetlenül megvilágítja a fény, így lekorlátozza a szobánk terét. A Li-Fi-t egyenlőre úgy tervezték, hogy egy felhasználó tudja használni, így minden munkafolyamat sokkal privátabb, nehezebb is lenne feltörni. Ez a kórházak és iskolák számára hasznosabb lenne.

És ha most az jutott eszedbe, hogy mikor leszel képes kipróbálni az új technikát, akkor van egy jó hírünk. Francia múzeumokban és bevásárlóközpontokban már tesztelik a technikát, illetve Belgiumban, Észtországban és Indiában több nyilvános helyszínen is elérhető a Li-Fi. Több információ is érkezett arról, hogy a Phillips és az Apple kifejezte érdeklődését a jövő vezeték nélküli rendszerével kapcsolatban és a pletykák szerint, az új iPhone 7-ben már benne lesz a Li-Fi kapcsolódási lehetőség.

Valószínűleg ez az internet új jövőképe

Forrás: http://news.discovery.com