Technika

Ismerd meg Liam-et, aki a nem használt Apple eszközöket szedi szét és használja fel újra

2016.03.22. - 14:33  |  Nincs hozzászólás

Jelenleg mintegy egymilliárd Apple eszköz van az emberek birtokában, így “jelentős felelősség” van a cégen, jelentette ki az Apple vezérigazgatója, Tim Cook. Ez is közrejátszott abban, hogy a legutóbbi Keynote-n bemutatták Liam-et, a robotot, amely gyorsan és hatékonyan szétszereli a régi iPhone-kat, hogy alkatrészeiket újra hasznosíthassák más termékekben, (például napelemekben).

“Nem vitatkozni akarunk a klímaváltozással kapcsolatban, hanem cselekedni.” - mondta az Apple a saját weboldalukon. Bemutatták, hogy a modernizált újrahasznosítás segítségével, milyen nagy mértékben képesek csökkenteni az ökológiai lábnyomukat.

A cég két évvel ezelőtt fő célként tűzte ki, hogy 100 százalékban megújuló energiaforrásból üzemeltessék üzleteiket és létesítményeiket. Ez a cél az Egyesült Államokban és másik 23 országban (köztük Magyarországon is) sikeres volt. A világ más részein, körülbelül 93 százalékban működnek megújuló energiából boltjaik, de a cég dolgozik rajta, hogy ez a szám tovább emelkedjen. Egy példa: Az Apple jelenleg egy 40 megawattos napenergia farmon dolgozik Kínában és tetőtéri napelemeket szerelnek a szingapúri épületeikre.

apple-liam-iphone-recycling-robot-5-1020x610

De mégis a leginkább figyelemre méltó technológiai innováció nem más, mint Liam. Liam egy robot, amely precízen szedi szét a régi iPhone-kat, megszüntetve minden alkatrész és fémkitermelést. Az elemeket újra fel lehet használni, így a telefonok “tovább élhetnek”.

apple-liam-iphone-recycling-robot-3-1020x610

Az Apple újrahasznosított papírt is használ a termékek 99 százalékánál. Különös figyelmet szentelnek az erdők védelmére, együttműködnek a Conservation Fund-dal, akikkel többek között egy több, mint egymillió hektáros területet szeretnének megvédeni.

apple-liam-iphone-recycling-robot-1-1020x610

A cég újrakezdett újrahasznosítás programja, az Apple Renew nevet kapta. A képlet nagyon egyszerű: a felhasználók visszaküldhetik régi eszközeiket, cserébe ajándékkártyát kapnak. Az Apple környezetvédelmi igazgatója, Lisa Jackson azt mondta, hogy “az Apple Renew biztosítja, hogy a nem használt eszközöket olyan módon szállítja vissza, amely biztonságos a felhasználóknak és biztonságos a Földnek is”.

Forrás: http://inhabitat.com

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »