Technika

Egy új multi-tasking erőforrás Ghánában

Manapság egyre több országban kapnak nagyobb szerepet a fenntartható, megújuló energiaforrások. Sokkal környezetkímélőbbek és költséghatékonyabbak. Ghánában egy új rendszert tesztelnek, amelynek Watly a neve. A multi-tasking eszköz egy olyan eszköz, amely képes megmutatni az emberek számára, hogy a napenergia mennyire hasznos.

Watly képes a lakosoknak áramot szolgáltatni, ivóvizet adni és még internet hozzáférést is biztosít. A kísérleti változatok miatt még nagyobb odafigyelést kapott és a sok támogatásnak köszönhetően elkészítették a még nagyobb és még hatékonyabb Watly 3.0-át. A cég az Indigogo oldalon vitt végbe egy sikeres kampányt, ahol a támogatók a “legnagyobb napenergiával működő számítógép” projekthez adhatták hozzá támogatásaikat. A 40 méter hosszú eszköz 1320 liter vizet képes generálni naponta, a következő 15 éven keresztül. Ezen kívül 3000 otthonban is alkalmas az elektromos eszközök feltöltésére.

Székhelyük Spanyolországban és Olaszországban található. Céljuk, hogy a fejlődő országokban is értéket tudjanak teremteni. “Úgy gondoltuk, ha már a tudás megvan ahhoz, hogy egy multi-tasking eszközt megteremthessünk, feltétlenül meg is kell csinálnunk. A három funkció tökéletesen egészíti ki egymást.” – mondta a Watly egyik képviselője. “A legszebb az egészben, hogy a három szolgáltatás kizárólag napenergia segítségével jön létre. A tiszta vizet a napsugárzás termikus hatásával hozza létre az eszköz. A fotovoltaikus technológiának köszönhetően villamos-energiát is termel a Watly. Ezután már csak a generált áramot kell felhasználni, hogy a belső telekommunikációs eszközök működhessenek, legyen az műholdas vagy 4G-s kapcsolat.

Watly-solar-powered-water-purification

Forrás: http://greenlaunches.com