Technika

A Hyperloop One sikeres tesztje

Az Elon Musk által elképzel Hyperloop One nagy lépést ért el a fejlesztésekben. A nevadai sivatagban átesett az első teljes körű vizsgálaton, ahol rendkívül jól teljesített. Hyperloop One egy olyan mágneses elven működő közlekedési eszköz lenne, ami egy zárt, alacsony nyomású csőben haladna, akár 1120 km/h-s sebességgel. Musk azonban 2013-ban kiszállt a projektből, de más befektetők folytatták a fejlesztéseket és úgy néz ki, nem volt rossz döntés.

A szabadtéri meghajtási teszten a Hyperloop 1,1 másodperc alatt 200 km/h-s sebességre gyorsult fel, köszönhetően a cég elektromágneses meghajtási rendszerének. A Hyperloop One projekt több, mint két éve kezdődött el, de akkor még Hyperloop Technologies néven futott, azonban a kihívók miatt átnevezték a fejlesztést.  A Hyperloop One fő versenytársa a Hyperloop Transportation Technologies (HTT), akik már el kezdték kifúrni egy 100 millió dolláros alagútrendszert Kaliforniában.

Függetlenül attól, hogy az e heti teszt eredménye sikeres volt, még nagyon sok munka van hátra ahhoz, hogy Musk álmát teljes mértékben teljesíteni tudják a mérnökök. A technika nem olcsó, de a kialakított pálya még drágább lesz. A San Francisco és Loa Angeles közötti út megépítése körülbelül 7,5 milliárd dollárba fog kerülni. A fejlesztők célja most az, hogy kialakíthassanak egy rendes teszt pályát. A kérdés, hogy melyik cég építi ki először.

Hyperloop-One-setting-up-for-test-1020x610

Hyperloop-One-test-920x610