Technika

iBot 2.0 – a Toyota és a DEKA közös kerekesszéke

A Toyota nemrég leleplezte visszatérő terveit a második generációs iBOT prototípusának. Az iBOT 2.0 egy olyan kerekesszék, amely lehetővé teszi, hogy a tolószékkel a lépcsőn is közlekedhessenek a mozgássérült emberek. A visszatérés jó hír lehet azok számára, akik félnek a lépcsőktől, illetve egyértelműen kimondhatjuk, hogy az új szék jobbá teheti a mozgássérült emberek életét.

Az iBOT eredetileg 2001-ben bukkant fel a nagyvilágban, de akkor a 25.000 dolláros ára túl magas volt ahhoz, hogy az emberek megvásárolják, így bukás lett a vége, amely 2009-ben történt meg. Az iBOT 2.0 ugyanazon funkciókkal fog rendelkezni, mint elődje, de karcsúbb kialakítás és finomabb mechanika is társul mellé. A felhasználók képesek lesznek akár szemmagasságba is felliftezni magukat, illetve könnyedén veszi a lépcsőket és a nehezebb terepeket.

Toyota-iBOT-Wheelchair-in-Motion-1-1020x610

A Toyota a Segway feltalálójának, Dean Karmennek cégével, a DEKA-val kötött partnerséget, közösen fejlesztették ki az iBOT 2.0-át. A Toyota Motor Észak-Amerika ügyvezető alelnöke és vezető tisztviselője Osamu Nagata egy nyilatkozatban azt mondta: “Tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon fontos misszió az idősek és a speciális felnőttek segítése, így mi továbbra is szeretnénk minden tehetségünkkel és tapasztalatunkkal hozzájárulni ahhoz, hogy a lehető legjobb legyen az ő életük is.”

Jelenleg még nem tudható, hogy mennyibe fog az iBOT 2.0 kerülni, de ha a múlt hibájára tekintünk vissza, biztosan olcsóbb lesz, mint elődje, illetve a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az eszköz mobilitási technikája is megfizethető lesz.

Forrás: http://toyota.com