Technika

HERB a kreatív robot, aki a jövő szuperhőse lehet

A rendetlenség nagy kihívást jelenthet a robotoknak, azonban egy új software segíthet nekik megbirkózni a kaotikus környezettel, legyen az a Hold, vagy egy hűtőszekrény. A software-t a Carnegie Mellon Egyetemen fejlesztették, és felfedte a robotban rejlő kreatív problémamegoldási módszereket. "Mintha elkezdte volna kiaknázni egy szuperember képességeit." mondta Siddhartha Srinivasa, utalva a Home Exploring Robot Butler-re (röviden HERB), ami egy kétkarú mobil-robot. "Csuklói" 270°-ban fordíthatóak, ami a software segítségével olyan viselkedést eredményezett, amire senki nem számított. Egy alkalommal a könyökét használta bölcső gyanánt, és úgy emelt fel egy tárgyat. "Néha túlságosan elvakít minket emberi mivoltunk."

HERB-en kívül a software-t a NASA KRex robotján is tesztelték, aminek egy tárgyat kellett keresztültolnia egy akadályokkal teli pályán. Ezt a robotot a Holdra fogják majd küldeni, míg a HERB az otthoni zűrzavarra fókuszál.

Eddig a robotokat úgy készítették, hogy felvegyen egy tárgyat egy helyen és egy másikon letegye. Srinivasa azt mondta, hogy ez egy remek koncepció nagy gyárakban, de egy olyan helyen, ahol állandóan változó rendetlenség van, nem működik. És más bolygók felszínei nem olyanok, mint a gyárak raktárai, hanem folyamatosan más terepviszonyokkal kell megbirkóznia a robotoknak.

Az átrendezési tervező automatikusan megtalálja az egyensúlyt a két szélsőséges módszer között, vagyis a mindenen keresztülnyúló, csak a céltárgyra koncentráló és a minden mást az útból elpakoló technika között. A program úgy van tervezve, hogy a robot megértse a környezete fizikáját, felméri a tárgyakat, hogy mi az, amit eltolhat, megemelhet vagy mire léphet rá.

Egy problémával küszködnek még a tervezők, ugyanis a rendszer még csak úgy működik, hogyha a robot talál egy megoldást a problémára, és kifejlesztette a tervet, hogyan mozgassa a tárgyat, akkor a következő alkalommal már nem méri fel újra a terepet, hanem ismét megpróbálja kivitelezni az előző taktikát.

A kutatást a NASA, a National Science Foundation, a Toyota és a Haditengerészeti Kutatási Hivatal is támogatja

Forrás: http://zdnet.com