Technika

Eltévedtél? Hallgass a feelSpace-re!

Egy 2005-ös osnabrücki egyetemi kutatásból jött az ötlet, ami arra irányult, hogy kivizsgálják, vajon az emberek ki tudnak-e fejleszteni egy olyan érzéket, ami alapján megmondják, merre van Észak. A kutatás végére egy öv volt a legalkalmasabb módszer erre, ami be volt állítva, hogy iránytűként funkcionáljon, csak ahelyett hogy valamerre mutat, azon a részen rezgett.

A boltokba szánt verzió is így működik. Mindenféle applikáció, vagy okostelefon összepárosítás nélkül képes arra rezegni amerre észak van.

Ahhoz, hogy navigáljon bennünket, először be kell írni az applikációba, hogy hova szeretnénk menni. Innen veszi át az irányítást a Bluetooth-os öv, ami megmondja, merre kell sétálni (vagy biciklizni, vagy vezetni, stb.), úgy hogy elkezd rezegni elöl vagy valahol a jobb és bal oldal környékén. Egy speciális vibrációs minta tudatja az emberrel, ha megérkezett – ez a funkció főleg vakoknak nyújthat óriási segítséget.

Aki pedig ennél profibbnak érzi magát, annak ott van a Beeline mód. Ez úgy működik, mint a régi videójátékokban az iránytű. Csak azt mutatja, milyen irányba van a célpont, de azt már nem mutatja, hogy pontosan, kanyarról kanyarra, merre is kell menni.

Az öv kb. 450 g, és állandó használat mellett az akkumulátora egy egész napot kibír.

Tavaly mutatták be az ötletet, jelenleg egy Indiegogo kampány fut. Ha te is szeretnél, akkor 900 dollárral kell hozzájárulnod az öv fejlesztéséhez, amit december környékén fognak szállítani a támogatóknak.