Technika

Egy autonóm, napenergiával működő kis hajó történelmi útja

Valahol az Atlanti-óceán közepén, egy kis önálló hajó dacol a hullámok között, hogy bebizonyítsa a napenergia hatalmát. Isaac Peny és Christopher Sam Soon hajója, a Solar Voyager június elsején indult el Bostonból és remélhetőleg októberre már beér Portugália kikötőibe.

A két mérnök Sam Soon és Isaac Penny 2013-ban kezdték el a munkálatokat, amelynek célja az volt, hogy építsenek egy olyan hajót a semmiből, amely saját magát képes eljuttatni a világ bármely pontjára. Tulajdonképpen egy autonóm járművet szerettek volna létrehozni. Ebben nem ők lettek az elsők, ugyanis 2012-ben a Liquid Robotics által finanszírozott projektben létrehoztak egy hajót, amely a hullám energiájából látta el önmagát.

Solar-Voyager-Journey-1020x610

A Solar Voyager-t nem támogatták nagyobb cégek, így a két mérnök építette meg magának a hajót. Főként a munka utáni szabadidejüket áldozták fel a szenvedélyükre. Penny szerint bárki képes lehet megépíteni egy ilyen járművet, mint ők, ha elegendő affinitás van az emberben.

Solar-Voyager-Solar-Panels-1020x610

A napelemek, amelyek ellátják a Solar Voyager energiaszükségleteit naponta 7 kilowattóra energiát generálnak a nyáron és naponta 3 kilowattórát a télen. A hajó alumíniumból készült, amelyet a mérnökök rugalmasabbnak találtak, mint az üvegszállal megerősített műanyag. Az alumínium miatt igaz lassabb és nehezebb a hajó, de egyben sokkal strapabíróbb is. A mérnökök figyelemmel kísérik a Voyager útját a műholdas hálózaton keresztül, ahol minden 15. percben friss adatokat kapnak az állapotáról.