Technika

Ismerkedjenek meg Olli-val, a jövő buszával

Az amerikai startup, a Local Motors létrehozott egy olyan 3D-nyomtatott buszt, amely önmagát vezeti és 12 embert képes magával vinni. A busz neve Olli és egy applikáción belül lehet igényelni. Ellentétben a többi "önálló-jármű" projekttől, mint például a Google önvezető autója, az Olli már készen áll, hogy elfoglalja az utcákat. Egyedül a jogi szabályok miatt nincs még elindítva a projekt. A sofőr helyett egy mesterséges intelligencia van, amelyet az IBM fejlesztett ki és Watson-nak nevezték el.

“A technológia már készen állt, finomítani volt a nehéz” – mondta John Rogers a Local Motors társalapítója és vezérigazgatója.” A 3D nyomtatási iparág egyre gyorsabban fejlődik. Reméljük, hogy egy ilyen buszt 10 óra alatt ki tudunk nyomtatni és egy óra alatt össze tudunk majd rakni, ugyanis szeretnénk, ha Olli minél gyorsabban elterjedne.”

Az IBM által megtervezett Watson nagyon egyszerűen működik. Az emberek az applikáción keresztül hívhatnak maguknak buszt, és megadhatják az útirányt. Watson ezután elvezeti hozzájuk a buszt és még társalgásra is képes.

local-motors-olli-bus-1020x610

Forrás: http://inhabitat.com