Technika

Napkollektorból hot dog? Így van!

2016.07.07. - 17:25  |  Nincs hozzászólás

Ha a nyárról a szikrázó napsütés, és a hot dog jut eszedbe, ezt a cuccot neked találták ki! A GoSun Solar Dogger ezt a két dolgot egyesítve tört előre, ugyanis a Nap energiáját használva lehet benne hotdogot készíteni, vagy más ételt melegíteni, ami belefér a cső kialakítású melegítőbe. Azonban a GoSun-nak nem ez az első terméke. Még 2013-ban mutatták be GoSun grillt, ami egy normál grill méretű sütő volt, szintén napenergiát felhasználva a finomságok elkészítéséhez. Még a CES Innovációs Díját is elnyerte a grillező.

A GoSun most azokat szólítja meg a Solar Dogger-rel, akik nem csak a saját hátsó kertjükben szeretnék élvezni a környezetbarát módon elkészített ételeiket. Az új modell jóval kisebb és keskenyebb, mint a grill vagy a korábban már bemutatott GoSun mini, így könnyedén befér akár egy hátizsákba is. A készülék alig haladja meg az 1kg-ot és zárt állapotban 35,5 x 18 x 8 cm-es. Ugyan az említett minit nem körözi le a súlyával (a mini súlya 70 dkg), azonban az a fix, nyílt fedele miatt csak körülményesen volt szállítható.

gosun-solar-dogger-14

Ami pedig a sütést-főzést illeti, a Doggert csak ki kell nyitni, és a belső felén lévő két reflektort a középső bórszilikát üvegre kell irányítani. Ebbe az üvegcsőbe lehet behelyezni a virslit, a kiflit, vagy akár a zöldségeket is, ha valaki a vegetáriánus irányból közelíti meg a kérdést. Az üveg magába zárja a Nap melegét, és közel 290°C-os hőt is képes kialakítani a csőben. Ez a cső oldalról kicsúsztatható, így lehet beletölteni a kívánt ételt. Amit azonban nem gondolnánk, de a sütő hidegben is, akár -40 fokban is tökéletesen működik. Csak jól le kell helyezni egy napsütötte helyre.

gosun-solar-dogger-13

A sütési idő ételfüggő. Szerencsére, amire tervezték (nevéből adódóan) a hot dog hamar elkészül. Két virsli megmelegítése 10 percbe sem telik, azonban a Nap erősségétől függően ez akár 2 óra is lehet. Ha kezünkben van a 80 dolláros (kb. 23.000 Ft-os) szerkezet nincs más dolgunk, mint megtölteni kajával, kihelyezni a napra, és amíg beszaladunk a Balatonba meg vissza már kész is az ínyencség.

Forrás: http://www.gosunstove.com/

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »