Technika

A Soundlazer “néma” hangfala

2016.07.30. - 10:00  |  Nincs hozzászólás

Egy iroda, ahol mindenki azt a zenét hallgatja, azt a videót nézi, amelyiket csak akarja, olyan hangerővel amekkorával akarja. Mindezt úgy, hogy közbe senki nem zavarja a másikat. Badarság? A Soundlazer-rel nem!

A legtöbb hangszórót úgy tervezik, hogy minél messzebb továbbítsa a hangot, minél hangosabban, hiszen nem véletlenül hívják hangszórónak. Azonban a Soundlazer VR hangszóró ennek teljesen ellenmegy. A cél az, hogy csak egy koncentrál területen szóljon.

sound2
A régi modellek egy különleges, ultrahangos megoldással továbbítják a hangot egy adott pontra, úgy hogy csak abban a sávban lehet hallani a zenét, akár egy lézer fénycsík. Az új fejlesztésű VR hangszóró viszont már egy úgynevezett síkhullám technológiára épít.

sound3
A dolog különösen hangzik, de ha két ember karnyújtásnyira áll egymástól, lehetséges, hogy csak az egyik hallja a hangszóróból szóló zenét, a másik meg semmit. A Soundlazer egy adott pontra fókuszálja a hanghullámokat. A minőséget sem kell félteni, a 150Hz és 20kHz közötti tartományt kifogástalanul lefedi. A hang a hangszóró alatti "gömbben" hallható, a terem többi pontján nem. Tökéletes azoknak, akik munka közben, a zsúfolt irodában szeretnének egy kis zenét hallgatni, de nem akarnak fülhallgatókkal bajlódni.

sound4
2012-ben sikeresen lezárult a Kickstarter kampánya a Soundlazernek. 2015-ben a Soundlazer Snap-nek, és már most hatalmas szám a Soundlazer VR, aminek a kampánya jelenleg is zajlik, de biztos sikerre van ítélve. Rixhard Haberkern, a Soundlazer alapítója úgy beszélt róla, hogy ez mindenkinek egy saját "zene felhőt" hoz létre, és ha a hangszóró alatt ülünk olyan mintha a zene mindenhonnan szólna. Szóval ha éppen azt mondod a néhány asztallal arrébb ülő kollégádnak, hogy nem hallod őt, mert épp zenét hallgatsz, nem fogsz felhúzott szemöldökkel találkozni.

sound1

Forrás: http://www.soundlazer.com/

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »