Technika

Vízszintesen közlekedő lift?

Ugyan nem vártuk, de megérkezett a liftek új generációja, amely már nem csupán függőlegesen tud embereket szállítani, hanem vízszintesen is. Ugyan hazánkban a felhőkarcolók hiányában annyira nem releváns dolog, bár abban biztos vagyok, hogy a panelban lakók többsége ki nem állhatja a liftet. A ThyssenKrupp ezen szeretne változtatni.

A német vállalat mérnökei kifejlesztették a világ első kötélmentes lift-rendszerét. Egy MULTI névre keresztelt mágneses technológiára épül, aminek a lényege, hogy a lifteket körbe-körbe mozgatja nem fel és le. Ennek segítségével egy aknában akár több lift is közlekedhet. Szóval amellett, hogy a vízszintesen mozgó lift elképesztően jól hangzik, maximum 30 másodpercet kell várnunk egy liftre.

elevator

A liftek másfélszer annyi embert tudnak szállítani, sokkal kisebb helyet foglalnak el az épületből, és a tervezők teljesen máshogy kinéző épületeket álmodhatnak meg. Az első prototípust egy németországi, rottweili toronyházban fogják tesztelni, ami még idén megnyílik az emberek előtt.

Forrás: http://didyouknowfacts.com/