Technika

Internet a villanykörtéből?

Tavaly egy észt kutatócsoport sikeresen kifejlesztett egy olyan technológiát, amivel képesek voltak 1 Gb-nyi adatot továbbítani másodpercenként, persze vezeték nélkül. Ez 100-szor gyorsabb, mint egy átlagos Wi-Fi sebessége. A módszert Li-Fi-nek nevezték el, mivel fényt használva sikerült ezt elérni, azonban egy szaud-arábiai csapat még ezt a teljesítményt is felülmúlta.

Ők is a fehér lézer technológiát alkalmazták, és most sikeresen elérték a 2 Gb/s adatátviteli sebességet. A Li-Fi úgy működik, hogy LED izzók emberi szemmel felfoghatatlan sebességgel villognak, binárisan kódolva az üzenetet a fogadó szerkezetnek. Már az észtek eredménye is lenyűgöző volt, viszont ez most tényleg emberfeletti sebesség.

lifi

És a kutatók egy lépéssel továbbmentek, ugyanis elkezdtek dolgozni egy nanokristályból készült villanykörtén is, ami számunkra folyamatosan világítana, ám közben másodpercenként 2 gigabyte-nyi adatot lenne képes továbbítani. Ez azt jelenti, hogy egy egész estés filmet hamarabb átküldene, minthogy te el tudnád olvasni ennek a mondatnak az utolsó három szavát.

lifi2

Forrás: http://www.popsci.com/