Technika

Porszívós kukák New York-ban

A new york-i High Line park több beszámoló szerint is szemét gondokkal küszködik. Ezt szeretné orvosolni egy fenntarthatóságot szem előtt tartó vállalat, a ClosedLoops. És, hogyan oldaná meg a problémát? Egy óriásporszívóval.

Ennél mondjuk egy kicsit bonyolultabb a dolog. A rendszer egy vákuumon alapuló elvezető lenne, csak a tervezők írták le úgy, mint “egy hatalmas porszívó egy mérföld hosszú csővel”. Ez szívná össze a High Line park szemetét, természetesen szelektíven, több konténerbe gyűjtve azt. A ClosedLoops csapatának egy tagja, Benjamin Miller nemrég mutatta be a rendszert, aminek elsődleges célja, hogy felváltsa az összes hagyományos kukát a parkban.

closed3

A park szemetesei a látogatók számára nem sokban változnának. Ugyan úgy beledobják a szemetet, csak ahelyett, hogy az egy zacskóban landoljon, várva a karbantartót, turbinák segítségével végighaladna a csőrendszeren és kikötne az egyik nagy szemeteskonténerben a park alatt. “Nem csak azért jobb a rendszer a hagyományos ‘zacskós-kiszedős’ módszernél, mert így sokkal egyszerűbben tudjuk megoldani a szemét gondot, de az összes kukában lévő nylont megspóroljuk, sőt nem kell aggódni a kukák bűze miatt sem.” – mondta Juliette Spertus, egy másik ClosedLoops tag.

closed4

Forrás: https://www.dnainfo.com/