Technika

Életmentő drón a németeknél

Még az edzett úszóknak is megterhelő lehet huzamosabb ideig a vízfelszínen maradni egy hajóbaleset esetén. Ilyenkor testünk folyamatosan hűl és persze fárad is. Éppen ezért fontos, hogy a segítség minél előbb megérkezzen. A német partiőrség egy ilyen életmentő fejlesztésen ügyködik, egy alacsonyan szálló drónt fognak bevetni ilyen eseteknél.

A drónokat azonnal kiküldik a balesetek helyszínére, amint beérkezik a segélyhívás, értékes percekkel azelőtt, hogy a mentőosztag el tudna indulni. Egyrészt lelkileg sokat jelent a hajótöröttnek, hogy látja, tudnak róla, és már úton a valódi segítség. Másrészt pedig a drón egy önmagát felfújó rudat dob a bajbajutottnak, amire fel tud kapaszkodni, ezzel lassítva a kifáradását.

Persze ez nem csak hajótöröttek esetében jöhet jó, ugyanis a strandokon is mindennapos, hogy egy úszó túl messzire merészkedik és valami történik vele. Ilyenkor egy apró görcs is végzetes lehet, főleg azért, mert ilyenkor az úszó pánikolni kezd. A partról induló életmentők pedig néhány esetben nem érik el időben a bajbajutottat. “Azok után, amit ma láttam a próbamentés során, biztosan állíthatom, hogy a rendszer tökéletesen fog működni és rengeteg úszó életét fogja megmenteni, akik egyébként a hullámok áldozataivá válnának.” – mondta a Microdrone egyik embere.

A technika fejlődésének köszönhetően a legkülönbözőbb eszközök születtek meg a katasztrófák elhárítására, azonban az esetek többségében eddig a drónok tűntek a legjobb megoldásnak. A strandokon is azért inkább ezeket fogják használni, mint az önvezető életmentő hajókat, mert ezek akadály nélkül eljuthatnak az úszókhoz, míg a hajónak esetekben ki kell kerülnie embereket, vagy zátonyokat.